Gerd Lärfars tycker att NT-rådets största utmaning är den stora mängd avancerade terapier som har kommit samtidigt och som ställer helt andra krav på utvärdering och bedömning av till exempel långsiktiga effekter än traditionella läkemedelsbehandlingar. Här gäller det att väga kostnader mot nytta på ett klokt sätt, menar hon, och betonar vikten av värdebaserade bedömningar.
– Det är viktigt att inte bara titta på prislappen utan att ställa detta mot hur effektiva och bra läkemedlen är. Effekten ska få styra pristaket. Vi ska lyfta fram och bejaka läkemedel med god effekt och se till att de når ut till patienterna.
I framtiden tror och hoppas Gerd Lärfars att det kommer ett flertal nya terapier, bland annat inom sällsynta sjukdomar och cancerområdet. Dessa måste ställas i relation till de grundläggande behoven inom hälso- och sjukvården.
– Vi kommer att få stora svårigheter att prioritera och värdera – att vikta olika behov och satsningar mot varandra och samtidigt ta hänsyn till den etiska plattformen, hälsoekonomi och kostnadseffektivitet. Att kunna väga in allt är otroligt svårt, men det är viktigt och nödvändigt att vi gör det.
För att kunna möta framtidens utmaningar menar hon att vi behöver vidareutveckla de verktyg som vi använder idag. Som exempel nämner hon hälsoekonomiska utvärderingar och uppföljning av hur ett läkemedel används i praktiken och dess effekt.
– Vi behöver kunna följa upp allt fler läkemedel. Om man ska utvärdera effekten av ett läkemedel måste det ske inom rimlig tid, i realtid. Idag är det svårt att göra noggranna uppföljningar. Det är manuellt och svårt att få tillgång till data.
Ett flexiblare system med större variationsrikedom både i bedömning och presentationer är något som både Gerd Lärfars och Anna Alassaad nämner. Men även mer vägledning utifrån.
– Jag ser det som att samverkan mellan olika aktörer måste fortsätta och utvecklas – mellan myndigheter, regioner, läkemedelsindustrin, patientrepresentanter. Alla behöver ta sitt ansvar för att hitta långsiktigt hållbara lösningar. För mig innebär det bland annat att vara öppen för att göra det man är van vid på ett annat sätt, även om det kanske är svårare. En potentiell lösning för att möjliggöra tillgänglighet till vissa behandlingar skulle kunna vara betalningsmodeller där vi delar på risken för framtida osäkerhet, säger Anna Alassaad.
Gerd Lärfars kommenterar det positionspapper som SKR, Sveriges Kommuner och Regioner, nyligen tagit fram kring ett nytt regelverk för läkemedel.
– SKR tar upp många viktiga aspekter och täcker in läkemedelsfältets utmaningar. Jag tror att det finns en samsyn kring att det här är viktiga frågor. Alla vill hitta lösningar så att det blir smidigare, men lösningarna är inte så lätta att hitta på alla frågorna. Vi lever i en internationell värld och det gäller verkligen läkemedel. Vi styr över en liten del i Sverige men det kan vara svårt att förändra stora processer på kort tid. Då gäller det att arbeta internationellt.