LEDARE
När det första numret av Horizont kom 2014 höll immunterapierna på att introduceras i vården. Nu står vi åter på tröskeln till en ny era av behandlingar, denna gång med cell- och genterapier. Detta nummer är ännu ett i ledet av tidigare utgåvor av Horizont där målet är att beskriva den spännande behandlingsutveckling som sker inom cancerområdet.
För tio år sedan var cell- och generapi bara på experimentstadiet. Nu behandlas de första patienterna med denna nya typ av immunterapi.
Skånes universitetssjukhus är först i Sverige med att behandla vuxna patienter med CAR T-cellterapi i den reguljära vården. Hittills har två patienter behandlats. Framöver räknar de med att ta emot en patient i månaden.
De första CAR T-terapierna i den reguljära vården riktas mot olika former av blodcancer. Lise-Lott Eriksson, ordförande i Blodcancerförbundet, hoppas att behandlingen kommer att erbjudas alla som behöver den.
Varje patient får en avatar i form av en mus. På Sahlgrenska Cancer Center har forskarna hittat ett sätt att studera samspelet mellan patientens immunceller och tumörceller. Resultat: En CAR T-cellterapi för ögonmelanom som snart ska testas på patienter.
I våras publicerades den första studien där gensaxen CRISPR/Cas9 använts för att förändra gener i syfte att behandla patienter med cancer. Forskning för att utveckla och förfina metoden pågår på flera håll.
Angelica Loskog såg till att Sverige blev det första landet utanför USA som kunde starta kliniska studier med CAR T-terapi. Över 30 vuxna och barn har deltagit.
Fler patienter, fler varianter av cell- och genterapier och sena biverkningar. Nya möjligheter att behandla cancer för med sig nya utmaningar. För att klara en uppskalning på bästa sätt efterlyser Kristina Kannisto nationell samordning.
En enda behandling kan göra en svårt sjuk patient frisk. Vinsten kan bli hög, både i livskvalitet och samhällsekonomiskt. Men insatsen kommer med en engångskostnad som landar hos regionerna.