Hon har monitorerat sin hälsodata sedan Berlinmuren föll, för att ha koll på sin diabetes typ 1. Då var det stick i fingret som gällde för att mäta blodsockret, numera mäter hon 240 gånger om dagen via en kontinuerlig blodsockermätare.
Möt patienten Hanna Svensson, som anser att patienterna ska ges möjlighet att bidra med sina hälsodata för att förbättra och utveckla hälso- och sjukvården.
Olika typer av egeninsamlade hälsodata har fått allt större betydelse under senare år, som komplement till sjukvårdens journaldata.
Relationen mellan den enskilda patienten och sjukvården är ett genomgående tema i Hanna Svenssons tankegångar om hälsodata. Det finns en tendens i sjukvården till att låta journaldata ligga till grund för alla beslut om åtgärder, exempelvis när det gäller läkemedelsbehandling. Idag används inte patientgenererade data, såsom hälsodata, när viktiga beslut ska fattas inom vård eller behandling, och viktig kunskap kan därigenom gå till spillo.
- Det pratas så mycket om ”hälsodata” idag, men när man verkligen lyssnar så inser man att nästan allt kommer från sjukvården. Därför ville jag zooma ut och visa att hälsodata är så mycket mer än det som är journalfört, förklarar hon.
Under en kurs i reglerteknik 2005 förklarade Hannas professor att det fanns två saker som han tyckte var särskilt intressant inom området. Den första var hur man programmerar en JAS 39 Gripen så att planet inte störtar. Den andra var diabetes. Den första tanken som dök upp i Hannas huvud var att hon aldrig ville jobba med något som var så privat och personligt som hennes egen sjukdom, men några år senare kom hon på andra tankar.