Janne Lehtiös forskningsfokus ligger på cancerproteogenomik och han leder också enheten för cancerproteomik vid Karolinska Universitetssjukhuset. Proteomik handlar om att analysera stora mängder data om proteiners struktur och funktion. Han tror att vi om tio år kan göra dessa analyser mer rutinmässigt inom flera områden.
– Baserat på de analyserna, och på läkarens andra undersökningar, kan patient och läkare diskutera sjukdom och behandling på ett helt annat sätt. Då kan vi utveckla en helt ny sorts precisionsmedicin där vi verkligen kan matcha patient till rätt behandling. Det har potential att verkligen förändra sjukvården.
För att förbättra utgångsläget tycker Janne Lehtiö att vi ska börja med så kallad bas-linjeprofilering, att på bred front, på stora patientgrupper, kartlägga och analysera alla gener och de proteiner som generna kodar för, så att vi har ett grundmaterial att utgå ifrån.
– Om vi kan dela in patienterna baserat på deras gener och proteiner, baserad på molekylära profiler, kan vi koppla det till hur det går för patienterna. Då bygger vi ett riktigt bra dataset för att definiera bio-markörer för behandlingsval och förstå riskfaktorer för sjukdomar för preventivt hälsoarbete.
Vi är på väg mot stora disruptiva förändringar inom hälso- och sjuk-vården. Informationen har demokratiserats genom digitaliseringen. Patienter kan googla och jämföra den svenska vården och resultaten med de nordiska grann-länderna. Och hela världen.