Den onkologiska kliniken vid Skånes universitetssjukhus ligger långt framme när det gäller att implementera behandlingar med immunterapi. För att lyckas i arbetet är det viktigt att samarbeta, över klinik- och professionsgränserna, menar Karolina Boman, överläkare på kliniken och specialist på cancer i magtarmkanalen och med särskilt intresse för cancer i matstrupe och magsäck.
Ett holistiskt synsätt ligger till grund för arbetet på den onkologiska kliniken vid Skånes universitetssjukhus. Grundläggande är att inte bara se patienterna som sin sjukdom, utan som de människor de är, med olika behov och förutsättningar.
Att erbjuda behandling med immunterapi är en viktig del i arbetet med att ge bästa möjliga vård. Samtidigt, konstaterar Karolina Boman, är det inte alla personer som kan tillgodogöra sig behandlingarna.
– Om man ska vara krass så är behandlingar med immunterapi dyra. Om vi ska kunna föra in behandlingarna på bred front tror jag att vi kommer att behöva ett tillskott i vår läkemedelsbudget. De nya behandlingsmöjligheterna tar ju inte direkt bort behovet av andra behandlingar.
Karolina Boman lyfter också fram vikten av bättre prediktion, så att rätt patienter kan få rätt behandling vilket kan minska läkemedelskostnaderna. Då krävs ett fungerande samarbete, inte minst med patologerna.
– Jag hoppas att vi ska få fler behandlingsmöjligheter för alla cancerpatienter, men jag känner extra mycket för de med cancer i matstrupe och magsäck. De har en mycket svår sjukdom. Med bra prediktion kan vi lättare skräddarsy behandlingar, men det kräver samarbete över klinikgränserna, säger hon.